Het belang van de vachtverzorging van je hond

Het is belangrijk om regelmatig te kammen. Dit is onderdeel van een verantwoorde verzorging van de hond. Honden doen zelf ook aan vachtverzorging echter hebben zij nog steeds hulp nodig van de baasjes. Het is handig om het kammen zo aangenaam mogelijk te maken voor de hond. Op deze manier gaat die het zelfs fijn vinden en dat maakt het allemaal een stuk makkelijker de vacht van de hond goed te verzorgen. Als je gaat beginnen met vachtverzorging, begin dan in kleine stapjes en laat de sessie niet te lang duren. Vervolgens kun je de vachtverzorging iedere keer langzaam maar zeker uitbreiden en meer onderdelen uitvoeren. Vergeet de hond niet te belonen en geef na het kammen altijd een beloning. De hond moet vachtverzorging gaan associƫren als een aangenaam ritueel; Een fijn moment met de baas!

Bepaal hoe vaak een hond gekamd moet worden Grote honden, kleine honden, langharige honden, kortharige honden, draadharige honden. Kortom, er zit nogal wat verschil van ras tot ras van hond tot hond. Controleer of er klitten in de vacht zitten, dit is een goede indicatie of er wel of niet voldoende wordt gekamd. Zit de vacht onder de klitten, dan is dat een teken dat er werk aan de winkel is! Bij een goede vachtverzorging van de hond is minimaal een keer per week een goede richtlijn. Heeft een hond een problematische vacht dan kan het soms nodig zijn om dagelijks wat aandacht te besteden.

Controleer tijdens de vachtverzorging meteen op teken

Vooral het gebied rondom het hoofd moet extra zorgvuldig worden gecontroleerd. Teken hebben de neiging om vooral in dat gebied te nestelen. Dit heeft te maken dat de hond hier zelf slecht bij kan, in ieder geval niet met zijn bek. Een teek die zich heeft volgezogen met bloed is veel makkelijker om te vinden. Het is de kunst om nieuwe teken te herkennen, deze zijn namelijk erg klein. Let op zwarte stipjes of vlekjes, dit kunnen teken zijn.

Vergeet de staart en voeten niet Vooral bij honden met langere vachten is het belangrijk voldoende tijd aan de staart en voeten te besteden.

Vachtverzorging hond: Langhaar Gebruik bij aanvang geen kam die teveel haken heeft. Het is de bedoeling om klitten eerst met beleid en zo aangenaam mogelijk te verwijderen. Zodra een klit gevonden is, dan kun je proberen deze eerst bij het einde uit te kammen en dan langzaam naar de basis toe te werken. In sommige gevallen is het beter om een hardnekkige klit uit de vacht te knippen.

Vachtverzorging hond: Korthaar Een kortharige vacht heeft minder last van klitten dan een langharige vacht. Toch komen deze wel voor, gebruik hiervoor een Slicker borstel. Dit is een borstel met veel pennetjes per vierkante centimeter.